Özellikle pandemi döneminde hızla artan podcast dinleme alışkanlığı son zamanlarda hayatımızın önemli bir parçası haline geldi. Günümüzün modern radyo yayını olarak adlandırılan podcast kültürü bilimden sanata, spordan psikolojiye kadar oldukça geniş bir yelpazeye sahip. Arabada, sporda ya da dışarıda otururken ilgi alanınıza hitap eden podcastyayınları sayesinde eğlenceli vakit geçirebilir, bilgi birikiminizi artırabilirsiniz. Bu yazımızda farklı konu başlıklarında öne çıkan en iyi podcast türlerini sizin için derledik. İşte, keyifle dinleyebileceğiniz bazı podcast önerileri…

1. Socrates Podcast

Socrates Dergi ekibinin oluşturduğu podcast yayınları futbol, basketbol tenis, yüzme ve motorsporları gibi farklı konu başlıklarından oluşuyor. Haftalık spor olaylarını değerlendiren ekip, ortalama olarak 45 dakikalık bölümler halinde izleyenlerine sesleniyor. Spora farklı bir bakış açısı kazandıran podcast serileri spor tutkunlarının gözdesi.

2. Kendine İyi Davran

Son dönemlerde YouTube’da psikoloji üzerine yaptığı videolarla adından söz ettiren Psikolog Beyhan Budak, düzenlediği podcast yayınlarında bazı psikolojik konuları irdeleyerek kişilere çözüm yolları konusunda yön gösteriyor. Çocuklukta yaşanan travmalardan panik atağı yenme yollarına kadar geniş bir konu çeşitliliğine sahip yayınlar 10 ila 25 dakika aralığında sürüyor.

3. İstanbul Tasarım Bienali Sohbetleri

İKSV tarafından oluşturulan Tasarım Bienali Sohbetleri; tasarımcılar, düşünürler, mimarlar, araştırmacılar ve akademisyenlerle tasarım ve dijital kültür üzerine yapılan sohbet yayınlarından meydana geliyor. Ayrıca podcast serisinde Tasarım Bienali’nin katılımcıları ve ortaklaşa çalışılan kişilerle düzenlenen sohbetleri de bulmak mümkün.

4. Psikoloji Söyleşileri

Can Gezgör ve Levent Kurt önderliğinde gerçekleştirilen söyleşiler çocuk psikolojisi odağında farklı konu başlıklarına ayrılıyor. Anne ve çocuk arasındaki ilişkinin incelendiği yayınlar çocuk bakımı, annelerin yaşadığı kaygılar gibi güncel sorun ve konuları mercek altına alıyor.

5. Yaratıcı Ebeveyn

Anne-çocuk kategorisinde öne çıkan podcast’lerden biri olan Yaratıcı Ebeveyn, kendi web sitesine ait podcast kanalında anne ve çocuklar ekseninde faydalı içerikler üreterek çocuk gelişimi ve psikoloji gibi konulara değiniyor.

6. Foto Müze

Açık Radyo’nun fotoğraf ve hikaye anlatıcılığını bir araya getirdiği bu podcast serisinde, Osmanlı dönemi ve Türkiye fotoğraf tarihine dair yayınları keşfedebilirsiniz. Eski resim koleksiyonları, dergi, gazete ve basılı malzemelerin de eşlik ettiği sohbetler alanında uzman birçok konukla gerçekleştiriliyor. Basın-fotoğrafçı ilişkisi, Osmanlı dönemi fotoğrafçıları, arşivcilik gibi pek çok farklı içerik podcast serisinin konu başlıkları arasında.

7. TeknoSeyir

Teknoseyir editörleri tarafından yapılan podcast serisinde bilişim, teknoloji ve bilim dünyasına dair yenilikleri keşfetmek mümkün. Her hafta yapılan Haftalık Gündem Değerlendirme bölümleri ile teknoloji odaklı farklı konu başlıklarını takip edebilirsiniz. Podcast bölüm süreleri ise 30 dakika ila 1 saat arasında değişiyor.

8. Ortamlarda Satılacak Bilgi

Kültür, sanat, edebiyat, kişisel gelişim, belgesel ve psikoloji gibi farklı alanlarda yeni bilgiler keşfedeceğiniz bu podcast serisi, adı gibi pek çok ortamda işinize yarayabilecek bilgilerden oluşuyor. 20 ila 45 dakika arasında değişen bölümler arasında Göbeklitepe’nin Sırları, Sayıların Gizemi ve “Neden Başarısız Oluruz?” gibi ilgi çekici başlıklar bulunuyor. 

9. Nasıl Olunur?

Gazeteci Nilay Örnek tarafından 2019 yılının Mart ayında yayımlanmaya başlayan podcastserisinde ünlü gazeteci, mesleğinde ustalaşmış isimlere “Nasıl olunur?” sorusunu sorarak mesleğe başlangıç hikayelerini irdeliyor. Sadık bir izleyici kitlesi olan programın bugüne kadarki konukları arasında Cem Yılmaz, Armağan Çağlayan, Nükhet Duru ve Zülfü Livaneli gibi isimler dikkat çekiyor.

10. Fularsız Entellik

Felsefik bilgileri sevenlere hitap eden Fularsız Entellik, eleştirel bakış açısı ile ilginç konuları masaya yatırıyor. 20 ila 45 dakikadan oluşan podcast’lerde felsefe ve bilim odaklı konuların yanı sıra Suriye meselesi, Kanal İstanbul, blockchain gibi gündemdeki popüler konu başlıkları da ele alınıyor.