Hiç beklenmedik anda, pek çok farklı nedenden ötürü gerçekleşebilen ev kazaları, tadınızı kaçırabilir. Bu kazalara karşı önlem alabilmeniz için yazımızda en sık karşılaşılan ev kazalarını listeledik. 

Düşme, Çarpma ve Kayma

Düşme, çarpma ve kayma gibi durumlar en sık yaşanan ev kazalarında ilk sıralarda yer alıyor. Islak bırakılan zemin, yerde unutulmuş bir oyuncak ya da eşya, doğru yerleştirilemeyen mobilyalar, bu tip ev kazalarına neden olabiliyor. Kimi zaman ufak tefek sıyrıklar ile atlatılan bu kazalar, kimi zamansa ciddi problemlere yol açabiliyor. Mobilyalarınızı rahatça hareketedebilecek şekilde, açık alanlar bırakarak yerleştirerek, gereksiz eşyaları ortadan kaldırarak ve banyo, mutfak, balkon gibi ıslak zemine müsait alanları kuru tutmaya özen göstererek düşme, çarpma ve kayma gibi ev kazalarının önüne geçebilirsiniz. 

Elektrik Çarpması

Elektrik çarpması, genellikle ihmal sonucu ortaya çıkıyor. Eskimiş kablolar, yerinden çıkan prizler, herhangi bir önlem almadan yapılan tamirat işleri bir anda elektrik çarpmasına neden olabiliyor. Küçük çocuğunuz varsa prizleri kapatıp ve kabloları saklayarak, eskimiş elektrik tesisatını bir uzmana tamir ettirerek elektrik çarpması kaynaklı kazaları önleyebilirsiniz. 

Gıda Zehirlenmesi

Gıda zehirlenmesi de en sık karşılaşılan ev kazaları arasında. Tarihi geçen, uzun süredir dışarıda kalıp küflenen, bozulan yiyecekleri tüketmek gıda zehirlenmesine yol açabiliyor. Bu nedenle bir yiyeceği satın almadan önce son kullanma tarihine bakmak, paketi açılan yiyeceği dolapta kısa sürede tutup hızlıca tüketmek, küflenen, kokusu, rengi değişen yiyecekleri tüketmeden çöpe atmak gerekiyor. Kusma, mide bulantısı, ishal, mide ve bağırsak krampları gıda zehirlenmesi belirtileri arasında yer alıyor. 

Solunum Zehirlenmesi

Solunum zehirlenmesi ise çamaşır suyu, kezzap, tiner gibi ağır kimyasallar içeren, ağır kokulu maddelere maruz kalan kişilerde görülüyor. Mide bulantısı, nefes darlığı, kalp çarpıntısı, halsizlik gibi belirtilerle ortaya çıkan bu tip zehirlenmeleri önlemek için ev temizliğinde mümkün olduğunca doğal içerikli ürünlere yönelebilir ya da bu ürünleri maske takarak, yeterince havalandırabileceğiniz bir ortamda kullanabilirsiniz. 

Yanma

Özellikle yemek yaparken ya da sıcak içecekler hazırlarken karşılaşılan yanma kazaları, ciddi sorunlara yol açabiliyor. Kaynar su yanığı ya da fırın, ocak gibi ateş kaynaklı yanıklar, özellikle çocuklar için büyük tehlikelere yol açabiliyor. Yemek yaparken ya da sıcak su kullanırken dikkatli olarak, eldiven gibi koruyuculardan yardım alarak, çocuklarınızı fırın, ocak, kettle gibi aletlerden uzak tutarak bu kazaların yaşanma riskini en aza indirebilirsiniz. 

Kaza geliyorum demez. Her ne kadar önlem alırsanız alın bir kaza ile karşılaşma riskiniz her zaman var. Karşılaşabileceğiniz kazalara ya da ani sağlık sorunlarına karşı koruma sağlamak için Eureko Sigorta’nın Ferdi Kaza Sigortası’ndan yararlanabilirsiniz.