Sanal ya da dijital para olarak da tanımlanabilecek kripto para birimlerinin dünyasına giriş yapmayı mı düşünüyorsunuz? Yanıtınız “Evet” ise kripto para dünyasına dair bilinmesi gereken terimlere mutlaka göz atın! Sanal ya da dijital para olarak da tanımlanabilecek kripto para birimlerinin dünyasına giriş yapmayı mı düşünüyorsunuz? Yanıtınız “Evet” ise kripto para dünyasına dair bilinmesi gereken terimlere mutlaka göz atın!
1- Coin
Coin, kripto para dünyasının dijital madeni parasıdır. Bir blok zinciri ya da herhangi bir kripto para birimi ağında bulunan sanal paranın dijital değerini temsil eder.
2- Bitcoin
Bitcoin, Satoshi Nakamoto tarafından 3 Ocak 2009 tarihinde piyasaya ilk sürülen kripto para birimidir. Bu da onu en popüler kripto para birimi yapar.
3- Blok Zinciri (Blockchain)
Kripto para birimlerinin oluşmasını sağlayan ve veri içeren bloklardan oluşan zincir yapıyı tanımlayan blok zinciri, aynı zamanda dijital kayıtları tutmaya da olanak tanır. Blok zincirinde yapılan her işlem, bir veri bloğu olarak kaydedilir ve her veri bloğu, kendinden önce ve sonra yer alan veri bloklarına bağlanır. Tüm veriler ve bloklar bir araya geldiğinde ise sıralı bir blok zinciri halini alır.
4- Ethereum
Ethereum, en büyük kripto para birimlerinden biridir. Bunun yanında merkeziyetsiz ve açık kaynak kodlu bir blok zinciri platformudur. Birden fazla kripto para biriminin de altyapısını oluşturan bu blok zinciri, aynı zamanda merkezi olmayan finans faaliyetlerini destekleyen ana ağdır.
5- Jeton (Token)
Jeton, kripto para dünyasında tıpkı coin gibi bir değer birimini yansıtır. Bu kripto para birimi, Ethereum gibi kendi bağımsız blok zincirine sahip değildir ya da kendi ağları üzerine inşa edilmemiştir.
6- Altcoin
Bitcoin olmayan herhangi bir kripto para, altcoin olarak tanımlanır. ‘Alternative coin’ tabirinin kısaltması olan altcoin, Bitcoin dışında kalan tüm kripto para birimleri için kullanılan ortak bir isimdir.
7- Cüzdan
Kripto para dünyasına giriş yaptınız. Peki, satın aldığınız kripto paralarınızı nerede saklayacaksınız? Kripto para varlıklarının saklandığı dijital ortam, kripto para cüzdanı olarak adlandırılır. Kripto para cüzdanları aynı zamanda kripto işlemlerinin yapılmasını da mümkün kılar.
8- Akıllı Sözleşme
Kripto para dünyasında güvenilirliği artıran en önemli etkenlerden biri de akıllı sözleşmelerdir. Akıllı sözleşmeler bir yazılım olarak tasarlanmıştır. Sözleşme şartları, kodlar aracılığıyla otomatik olarak yürürlüğe girer. Bu sözleşmelerde geriye dönük bir değişim yapılmaz. Tutarlı ve güvenilir bir etki sağlasa da kimi zaman riskler doğurabilir.
9- Düğüm (Node)
Node, bilgisayar ya da donanım aygıtında bulunan bir blok zincirinin kopyasıdır. Kripto para işlemlerinin kontrol edilmesi için düğümler kullanılır. Ancak blok zincirinin işlem geçmişini kopyalamak, işlemlerini kontrol etmek için geniş bir depolama alanına ve belleğe ihtiyaç duyulur. Dolayısıyla bu işlem her cihazda gerçekleştirilemez.
10- Madencilik
Yeni bir kripto para üreten, bu sürece destek olan kişiler madenci, bu işlem ise madencilik ismini alır. Kripto para madenciliği için hem yazılımsal hem de donanımsal açıdan özel cihazlar kullanılır. Bu cihazlar, karmaşık matematiksel problemleri çözerek yeni kripto paraların üretilmesini sağlar. Dolayısıyla kripto para madenciliği yapabilmek için yüksek maliyetler gereklidir.