Vize alım şartları, ülkelerin yabancı kişileri sınırları içerisine kabul şartlarına göre yıldan yıla değişkenlik gösterebiliyor. Bu koşula uygun olarak 2024 yılında alınabilecek vize çeşitleri şu şekilde sıralanıyor:

Schengen Vizesi

Schengen vizesi, Avrupa Birliği ve EFTA (Avrupa Serbest Ticaret Birliği) ülkelerine seyahat etmek için gerekli vize türüdür.

Hangi Ülkelerde Geçerlidir?

Schengen Bölgesi’ne seyahate olanak tanıyan vize başta İsviçre, Fransa, Almanya, Belçika, İtalya ve Hollanda olmak üzere 26 ülkede geçerlidir. Schengen vizesi alarak seyahat edebileceğiniz diğer ülkeler; Avusturya, Çekya, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Yunanistan, Macaristan, İzlanda, Lihtenştayn, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya ve İsveç’tir.

Nasıl Schengen Vizesi Alınır?

Vize alma süreci, seyahat edilecek Schengen ülkesinin Türkiye’de bulunan resmi temsilcilikleri veya başvuru merkezlerine başvuru aşamalarını kapsar. Bu kapsamda Schengen vizesi için gerekli evraklar eksiksiz biçimde toplanmalıdır. Randevu tarihinden önce ayrıca Schengen vizesi ücreti de ödenmelidir.

Amerikan Vizesi

Amerikan vizesi, Amerika Birleşik Devletleri’ne seyahat etmek isteyen yabancı uyruklu kişilerin almaları gereken vize türüdür. Ülkeye yasal yollarla giriş yapma amacındaki kişilere, ziyaret konusuna göre farklı tipte vize seçenekleri sunulur. Ancak uluslararası anlaşmalar kapsamında Avrupa Birliği başta olmak üzere dünyanın farklı bölgelerindeki ülkelerden Amerika Birleşik Devletleri’ne vizesiz seyahat olanağı da mevcuttur.

Hangi Ülkelerde Geçerlidir?

Amerikan vizesi yalnızca ABD topraklarına yapılacak ziyaretler için geçerlidir.

Nasıl Amerikan Vizesi Alınır?

Amerikan vizesi başvuru süreci, alınmak istenen vize türüne göre değişkenlik gösterebilir. Ancak başvuru sürecinde ortak olarak nitelendirilebilecek aşamalar; DS-160 kodlu formun doldurulması, resmi makamlardan randevu alınması, gerekli belgelerin hazırlanması ve vize harcı yatırılmasıdır.

Turistik Vize

Turistik vize, bir ülkeye tatil amaçlı yapılacak seyahat etmek isteyen kişilere verilen vize çeşididir. Söz konusu vize türü, tatil yapılacak ülkede belirli süreyle kalma izni sağlar. Schengen ve Amerikan vizesinin aksine turistik giriş izni, genelde kısa süre için geçerlidir.

Nasıl Turistik Vize Alınır?

Turistik vize başvuru süreci, tatil yapmayı planladığınız ülkenin uyguladığı politikalara göre değişkenlik gösterebilir. Bu vize türünü almak isteyenler için sürecin temel aşamaları şu şekilde sıralanabilir:

  • Turistik vize başvuru formunun doldurulması ve gerekli bilgilerin resmi makamlara sunulması
  • Pasaport, seyahat sağlık sigortası, uçuş rezervasyonu, otel rezervasyonu, mali durumu gösteren belgeler gibi gerekli belgelerin hazırlanması
  • Başvurunun kanalı konumundaki vize merkezinden veya konsolosluktan randevu alınması
  • Vize başvuru sahiplerinin mülakata çağrılması ve parmak izi gibi biyometrik bilgilerinin toplanması

Öğrenci Vizesi

Öğrenci vizesi, kişinin eğitim amacıyla bir ülkeye giriş hakkı elde edebilmesini mümkün kılar. Öğrenim amaçlı vizenin süresi ise eğitim programınınkinden biraz daha uzun olacak şekilde belirlenir.

Nasıl Öğrenci Vizesi Alınır?

Öğrenci vizesi başvuru süreci, başvurulan ülkenin vize politikalarına ve gereksinimlerine bağlı olarak değişebilir. Söz konusu süreç, çoğunlukla başvuru formunun doldurulması, gerekli belgelerin sağlanması, mülakata katılma ve biyometrik veri verme gibi adımları içerir.

Transit Vize

Transit vize, hedeflediği ülkeye gitmek için farklı bir ülkeyi ara durak olarak kullanacak kişilere verilir.

Nasıl Başvuru Yapılır?

Transit vize başvurunuzu, ara durak olarak kullanacağınız ülkedeki havalimanlarında veya limanlarında gerçekleştirebilirsiniz.

Nasıl Transit Vize Alınır?

Transit vize gereksinimleri, aktarma süresi ve yolcu pasaportunun türüne göre farklılık gösterir. Bu nedenle başvuru öncesinde ülke temsilciliklerinden başvuru sürecine dair bilgi almakta fayda vardır.

Çalışma Vizesi

Çalışma vizesi, yabancı uyruklu kişilerin farklı bir ülkede meslek hayatlarını sürdürebilmelerine fırsat tanıyan resmi izindir. Söz konusu vize, hedef ülkede uzun süreli ikamet izni içerir.

Nasıl Başvuru Yapılır?

Çalışma vizesi başvurusu, ilgili ülkenin konsolosluk veya büyükelçiliği aracılığıyla yapılır. Resmi izinli başvuru merkezleri de süreç konusunda sizlere yardımcı olabilir.

Nasıl Çalışma Vizesi Alınır?

Geçici, daimi ve uzman gibi farklı kategorilere sahip çalışma vizesine başvurmak isteyen bir kişinin gerekli evrakları toplayıp randevu alması gerekir. Mülakat ve biyometrik bilgilerin toplanması süreçlerinin ardından başvuru sonuca bağlanarak kişiye iletilir.