Sürücü belgelerinin, bazen yasal mevzuattaki değişiklikler kimi zamansa kaybolma gibi çeşitli nedenlerden dolayı yenilenmeleri gerekebiliyor. Ehliyet yenileme işlemi, randevu alınması ve bazı belgelerin toplanması başta olmak üzere bir dizi aşamayı içeriyor. Söz konusu belgeler ve başvuru aşamaları hakkındaki detayları içeriğin devamında bulabilirsiniz.
Hangi Durumlarda Ehliyet Yenileme Gerekir?
Bir sürücünün, aracıyla trafiğe çıkabilmesi için iki temel koşulu karşılaması gerekir. Bu gereksinimlerin ilki kanunen geçerli ehliyete sahip olması, ikincisi ise zorunlu trafik sigortası poliçesinin bulunmasıdır. Güncel mevzuata göre sürücüler, araç kullanımı esnasında yanlarında çipli ehliyetleri bulundurmalıdır.
Söz konusu zorunluluk nedeniyle sürücü belgeleri eski tipte olanlar, 31 Aralık 2024 tarihine kadar yenileme yapmalıdır. Benzer durum ehliyeti çalınan veya kaybolan sürücüler için de geçerlidir.
Ehliyet Yenileme İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
Kayıp/çalıntı veya eski tip ehliyeti yenileme amacıyla yapacağınız başvuruda şu belgeleri yanınızda bulundurmanız gerekir:
- Ehliyet yenileme ücretinin ödendiğine dair makbuzlar
- Üzerinde “Sürücü Olur” ibaresinin yer aldığı sağlık raporu (Söz konusu rapor; aile hekimleri, devlet hastaneleri, anlaşmalı özel sağlık poliklinikleri veya hastanelerden alınabilir.)
- Eski ehliyet
- e-Devlet üzerinden temin edebileceğiniz adli sicil belgesi
- 6 aydan eski olmaması kaydıyla 1 adet biyometrik fotoğraf
- Kan grubunuzu belirten sağlık kurumu raporu
Ehliyet Yenileme Nasıl Yapılır?
Sürücü belgesi yenileme sürecinde atmanız gereken adımlar şunlardır:
- Randevunun Alınması
Ehliyetinizi yenileyebilmeniz için sürecin ilk aşamasında online ortamda veya telefon yoluyla randevu almalısınız. Bu adımı kısa sürede tamamlamak amacıyla dilerseniz T.C. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü resmi internet sitesinden randevunuzu oluşturabilirsiniz. Alternatif olarak ALO 199 numaralı hattı arayarak da randevu alabilirsiniz. Sürücü belgesi yenileme işlemi için randevu almanız, zaman kaybetmenizin önüne geçer. Çünkü ilgili kurumda yenileme işlemlerinde öncelik randevulu kişilere verilir.
- Ehliyet Yenileme Ücretinin Ödenmesi
Randevunuzu aldıktan sonra anlaşmalı bankalar aracılığıyla ehliyet yenileme ücretini yatırmalısınız. Bunun için anlaşmalı banka şubelerine gidebilirsiniz. Tıpkı randevu alma aşamasında olduğu gibi zamandan kazanmak amacıyla anlaşmalı kurumların sunduğu internet bankacılığı hizmetinden faydalanabilirsiniz. Yenileme harcını ayrıca ATM’lerden ve T.C. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından kullanıma sunulan İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden de yatırabilirsiniz.
- Sağlık Raporunun Alınması
Yeni sürücü belgesi alma sürecinin 3. aşaması, sağlık raporu başvurusudur. Sürücü olmak için herhangi bir ruhsal veya fiziksel engelinizin olmadığının kanıtı niteliğindeki raporu, aile sağlığı merkezlerinden veya devlet hastanelerinden alabilirsiniz. Bu amaç doğrultusunda devlete bağlı kurumlara ilaveten anlaşmalı özel sağlık kuruluşlarına da başvurabilirsiniz.
- Yenileme İçin İlgili Kuruma Gidilmesi
Son adımda, bağlı olduğunuz nüfus müdürlüğüne giderek sürücü belgesi yenileme işlemlerinin gerçekleştirilmesini sağlayabilirsiniz. İşlemler tamamlandığında, size “Geçici Sürücü Belgesi” verilir. 15 gün geçerliliği bulunan bu belge ile trafikte araç kullanabilirsiniz. Kalıcı belge ise posta yoluyla ikamet adresinize teslim edilir.
Ehliyet Yenileme Ücretleri
Ehliyet harçları her yıl güncellendiği için yenileme işlemi öncesinde güncel ücretler hakkında bilgi sahibi olmakta fayda vardır. Yenileme talebinizin işleme alınabilmesi için dahil olduğunuz kategoriye karşılık gelen harç bedelini yatırmalısınız. Söz konusu kategorilendirme, sürücülerin ehliyetlerini 2016 yılından önce veya sonra almalarına göre yapılır.
Sürücü belgenizi 2016 yılından önce aldıysanız, yenileme harcı olarak ödemeniz gereken miktar 15 TL’dir. Bu ücretin 13 TL’lik kısmı kart ücreti, 2 TL’si ise sürücü belgesi yenileme harcı ücreti vakıf bedeli olarak makbuzda belirtilir. Ehliyetinizi 2016 yılından sonra aldıysanız, yenileme işlemi için 1.220 TL yatırmanız gerekir. Söz konusu bedelin 230 TL’si kart ücreti, 990 TL’lik kısmı ise vakıf payıdır.