Gerek yeni ehliyet alırken gerekse yenileme aşamasında belirli miktarda harç ödemek gerekiyor. Söz konusu ücretler, her yıl çeşitli oranlarda güncelleniyor. Dolayısıyla ehliyet almaya hak kazanan veya çeşitli nedenlerden dolayı yenilemek isteyen sürücülerin güncel ücretler konusunda bilgi sahibi olmaları gerekiyor. İşte 2024 yılında geçerli ehliyet harç ücretleri ve nasıl yatırıldıkları:

Ehliyet Harcı Ne Kadar Oldu?

Ehliyet harç ücreti kendi içerisinde baz fiyatlandırma, değerli kağıt bedeli ve vakıf payı olmak üzere üç farklı bedeli barındırıyor. Bu bedeller, sürücülerden harç başlığı altında bir bütün halinde talep ediliyor. Söz konusu uygulama kapsamında son yapılan güncelleme ile birlikte A, A1, A2 ve F sınıfı stajyer ehliyet alacakların 2024 yılında ödemeleri gereken ücret, toplamda 2.045,70 TL’ye çıktı.

İlk defa B sınıfı ehliyet alacak bir sürücünün ödeyeceği toplam tutar, 3.709,90 TL olarak belirlendi. 2024 yılında engelli B sınıfı sertifikaları için de aynı tutar talep ediliyor. 2024 yılı özelinde yapılan son fiyat güncellemesi kapsamında ayrıca B1,BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, G ve M sınıfı belgeler için ehliyet harcı ne kadar sorusunun yanıtını verebilmek mümkün hale geldi. Söz konusu sınıflar için yeni belge ücreti 5.374,70 TL oldu.

Başta kaybolma olmak üzere çeşitli nedenlerden dolayı ehliyetinizi yenilemeniz gerekiyorsa, alınma tarihine göre sizden talep edilecek harç bedelleri şunlardır:

  • Sürücü belgenizi alma tarihiniz 2016 öncesiyse, 13 TL kart bedeli ve 2 TL vakıf payı olmak üzere toplamda 15 TL yenileme ücreti yatırmalısınız.
  • Sürücü belgelerini 2016 sonrasında alanlar için güncel yenileme ücreti toplam 1.220 TL. Bu ücretin 230 TL’lik kısmını sürücü belgesi kart bedeli, 990 TL’sini ise vakıf payı oluşturuyor.

Ehliyet Harcı Nasıl Yatırılır?

Ehliyet ücreti, farklı kanallar üzerinden yatırılabiliyor. Harç ücretini yatırmak için dilerseniz T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından kullanıma sunulan İnteraktif Vergi Dairesi platformunu kullanabilirsiniz. Bunun için bakanlığın resmi web sitesinde yer alan “e-hizmetler” bölümünden ilgili sekmeye tıklayabilirsiniz. Dijital Vergi Dairesi ana sayfasındaki arama kutusuna “ehliyet harcı” yazarak ödeme bölümüne erişebilirsiniz.

Sürücü belgesi harç ödemesi için tercih edebileceğiniz bir diğer kanal ise PTT şubeleri. İkamet veya çalışma adresinize en yakın PTT şubesini ziyaret ederek vezne bölümünden ehliyet ücreti yatırabilirsiniz. PTT ayrıca vezneler dışında sürücülere daha pratik ödeme seçeneği de sunuyor. Bu kapsamda kurumun internet sitesi üzerinden ehliyet harcı ödeminizi güvenli ve hızlı tamamlayabilirsiniz.

Halk arasında ehliyet alma ücreti olarak ifade edilen harç bedelini yatırmak amacıyla anlaşmalı bankalara yönelebilirsiniz. Yani sadece PTT veya bakanlığın sunduğu dijital ödeme kanallarını tercih etmeniz gerekmiyor.

Ehliyet Harcı Hangi Bankalara Yatırılıyor?

Sürücü belgesi harcı yatırmak için tercih edebileceğiniz bankaların hangileri olduğunu, aşağıdaki tablo aracılığıyla öğrenebilirsiniz.

Anadolu BankDenizbankING BankTurkland Bank
AkbankFibabankaİş BankasıVakıf Katılım
Aktif BankFinans KatılımKuveyt TürkVakıfbank
Albaraka TürkQNB FinansbankOdeabankYapı Kredi Bankası
AlternatifbankGaranti BankasıPTT BankZiraat Bankası
Arap Türk BankasıHalk BankasıŞekerbankZiraat Katılım
Burgan BankHSBC BankTEB 
CitibankICBC Turkey BankTurkishbank 

Anlaşmalı bankalardan ehliyet harç parası yatırma işlemini mobil veya internet bankacılığı uygulamaları üzerinden dakikalar içerisinde gerçekleştirebilirsiniz. Geleneksel yöntemleri daha güvenli buluyorsanız, sıra numarası alarak gişelerden ödeme yapabilirsiniz. Şubede sıra beklemek istemediğiniz durumlarda ise ATM vb. kanallar üzerinden stajyer ehliyet alma ya da yenileme için gerekli harçları yatırabilirsiniz.