Araç muayene ücretleri, her yıl olduğu gibi 2024’te de güncellendi. İçeriğimizin devamında egzoz ölçüm testi ile otomobil, motosiklet ve kamyonet için belirlenen yeni muayene fiyat tarifelerini öğrenebilirsiniz. Ayrıca TÜVTÜRK’ten nasıl randevu alındığı, gecikme ücretleri, trafik sigortası detayı ile ilgili bilgi edinebilirsiniz.

Egzoz Muayene Ücreti

2024 yılı egzoz muayene ücreti, KDV dahil 256 TL olarak belirlendi. Bu bedelin 163 TL’lik kısmını, T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının payı oluşturuyor. Geriye kalan 93 TL’lik kısımsa istasyon payı olarak ayrılıyor. Egzoz muayenesinin yanı sıra testi yaptırmayanlara yönelik ceza miktarında da güncelleme yapıldı. Yeni tarifeye göre araç muayenesi yaptırmayanların ödeyeceği ceza tutarı, 9.867 TL’ye yükseldi.

Otomobil Muayene Ücreti

Otomobil muayene ücreti, 2024 yılında güncellenen haliyle 1.821,60 TL. KDV’nin dahil olduğu bu fiyat; minibüs, özel amaçlı taşıt, arazi taşıtı, römork ve yarı römorklar için de geçerli. Yalnızca zamanında muayenesi gerçekleştirilen otomobiller için ruhsat sahibinden bu tutar talep ediliyor. Araç muayenesi süresinin geciktiği her ay, standart ücretin %5’i oranında faiz uygulanarak ödenecek toplam tutara ekleniyor.

Motorsiklet Muayene Ücreti

Motosiklet muayene ücreti, 2024 yılı itibarıyla KDV dahil 927,60 TL olarak tahsil ediliyor. Söz konusu fiyat tarifesi, motor hacmine bakılmaksızın tüm motosikletlere uygulanıyor. Römorklu ve römorksuz traktörler ile motorlu bisikletler de ruhsat sahiplerinden motosikletler için alınan muayene bedelinin aynısı karşılığında test sürecine alınabiliyor.

Kamyonet Muayene Ücreti

2024 yılında kamyonet muayene ücreti, son zamla birlikte 1.821,60 TL’ye çıktı. Yani otomobiller için geçerli fiyat tarifesi, kamyonet sınıfına giren araçlara da uygulanıyor.

TÜVTÜRK Muayene Ücreti

TÜVTÜRK muayene ücreti, yasal mevzuat gereği her yıl güncelleniyor. Bu kapsamda 2024 yılında araç muayenesi için ruhsat sahiplerinden alınacak tutarlarda %58’lik güncelleme yapıldı. Yeni fiyat tarifesi, tıpkı önceki senelerde olduğu gibi 3 ana kategori halinde uygulanıyor. Gecikme ile ilgili cezai yaptırımlar ise 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 35. maddesi kapsamında belirleniyor.

TÜVTÜRK’ten Nasıl Randevu Alınır?

TÜVTÜRK’ten araç muayene randevu ücretsiz alınabiliyor. Bunun için 3 farklı yöntemden faydalanabilirsiniz. Dilerseniz TÜVTÜRK’ün 0850 222 88 88 numaralı iletişim merkezini arayarak randevunuzun oluşturulmasını sağlayabilir ve aklınıza takılan sorular hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Alternatif olarak online araç muayene randevu sistemi üzerinden kendiniz için uygun tarih aralıklarını görebilirsiniz. Zamandan kazanmak için ayrıca çok daha pratik bir yöntemi, yani TÜVTÜRK resmi web sitesinin ana sayfasında bulunan formu doldurmayı tercih edebilirsiniz.

Muayene Gecikme Ücreti Nedir?

Kategorisi ne olursa olsun zamanında TÜVTÜRK istasyonlarında trafiğe uygunluk testlerinden geçmeyen motorlu taşıtlara muayene gecikme ücreti uygulanıyor. Söz konusu tutar, Karayolları Trafik Kanunu’nun 35. maddesi kapsamında TÜVTÜRK muayene ücretinin %5’i şeklinde süre aşımı yapılan her ay için ruhsat sahiplerine tahakkuk ettiriliyor.

Muayene tekrarı ise 1 aylık zaman zarfı içerisinde herhangi bir gecikme bedeli uygulanmadan TÜVTÜRK istasyonlarında gerçekleştirilebiliyor. Yani ruhsat sahiplerine her ücretli muayene için bir kerelik ücretsiz tekrar hakkı sunuluyor.

Araç Muayenesi İçin Trafik Sigortası Şart mı?

Araç muayenesinin yapılabilmesi için bazı belgelerin ruhsat sahibi veya yetkilendirdiği kişi tarafından yetkililere sunulması gerekiyor. Bu belgeler arasında zorunlu trafik sigortası poliçesi de yer alıyor. Trafik sigortası, trafik tescil kayıtlarında motorlu bisiklet olarak geçen ve insan taşımada kullanılmayan römorklar hariç tüm araçlar için zorunlu tutuluyor.

Geçerli trafik sigortası poliçesinin istasyonda görevli personele sunulmaması durumunda araç muayeneye alınmıyor. Ayrıca sigortasız trafiğe çıkıldığı için cezai yaptırımla karşı karşıya kalınabiliyor.