Motorlu Taşıtlar Vergisi ile ilgili yeniden değerleme oranı sonunda belli oldu. Yeniden değerleme oranının kesinleşmesi ile birlikte 2023 MTV tutarı tablosu da netleşti. Bu yazımızın devamında MTV taban ve tavan fiyatlarının yanı sıra motorlu taşıtlar vergisi ödeme, araç vergi borcu sorgulama işlemleri ile ilgili bilinmesi gereken tüm detayları öğrenebilirsiniz.

2023 MTV Fiyatları Ne Kadar?

Motorlu taşıtı olan kişilerin merakla bekledikleri MTV fiyatları, bir önceki yıla göre %61,5 oranında arttı. Böylece 2023 yılında ödenmesi gereken en düşük MTV tutarı, 219 TL’ye yükselmiş durumda. Resmi olarak açıklanan oran dahilinde en yüksek Motorlu Taşıtlar Vergisi tutar ise 101 bin 152 TL olarak hesaplanıyor. MTV fiyatları, aracın alındığı yıla göre de farklılık gösterebiliyor. Motorlu Taşıtlar Vergisi özelinde 2018’de yapılan mevzuat değişikliği, yıl bazında ayrım yapılırken göz önünde bulundurulan belirleyici faktör niteliği taşıyor.

MTV fiyatları belirlenirken iki farklı kritere daha odaklanılıyor. Aracın KDV’siz satış tutarı, 2018 yılındaki düzenlemeden bu yana Motorlu Taşıtlar Vergisi hesaplamasında göz önünde bulundurulan ilk kriter olma özelliği taşıyor. Bu kriter, 2018 sonrasında alınan araçların vergi tutarlarının hesaplanmasında kritik rol oynuyor. MTV fiyatı belirlenirken ayrıca motor hacmi de belirleyici rol oynuyor. Vergi kapsamına giren motorlu kara taşıtları motor hacimlerine göre 9 farklı sınıfa ayrılıyor. Sınıflandırmanın ilk basamağını 1.300 cc’den küçük hacimli araçlar oluşturuyor. En üst basamakta ise 4.001 cc ve üstü araçlar yer alıyor.

MTV Sorgulama Nasıl Yapılır?

Sahip oldukları motorlu taşıt için ne kadar vergi ödemeleri gerektiğini merak eden kişiler, plakadan MTV sorgulama hizmeti ile ihtiyaç duydukları bilgiye kolayca erişebilir. Motorlu araç vergisi sorgulama işlemini, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından kullanıma sunulan İnteraktif Vergi Dairesi vasıtasıyla gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için aracınızın plak bilgisinin yanı sıra T.C. kimlik numaranızı ilgili forma yazmanız yeterli.

Kimi zaman maddi, bazen de gündelik hayattaki diğer sorumluluklar nedeniyle MTV sorgulama ve ödeme işlemleri unutulabiliyor. Motorlu Taşıtlar Vergisi ile ilgili gecikmiş bir borcunuzun olup olmadığını öğrenmek için yine Gelir İdaresi Başkanlığı İnteraktif Vergi Dairesi’ni ziyaret edebilirsiniz. MTV borç sorgulama işlemi de tıpkı ödeme aşamasındaki gibi araç plaka ve T.C. kimlik numarası üzerinden gerçekleştiriliyor. Geciken borç için taksit tutarına, geçen süreye bağlı olarak faiz bedeli ekleniyor.

MTV Ne Zaman Ödenir?

MTV ödeme, yıl içerisinde önceden belirlenen tarihlerde ve iki eşit taksit halinde yapılıyor. Herhangi bir gecikme faizi eklenmemesi için Motorlu Taşıtlar Vergisi ilk taksitinin, önceki yıllarda olduğu gibi 1-31 Ocak tarihleri arasında yatırılması gerekiyor. İkinci taksit için ödeme aralığı ise 1-31 Temmuz olarak belirlenmiş durumda. Taksit ödemelerini, zamandan ve enerjiden tasarruf sağlamak için Gelir İdaresi Başkanlığı’na ait İnteraktif Vergi Dairesi aracılığıyla gerçekleştirebilirsiniz. İnternet sitesinin ilgili bölümünde yer alan sorgulama adımını tamamladıktan sonra ödeme işlemini yapacağınız sayfaya erişebilirsiniz.

Motorlu araç vergisi ödeme işlemi için dilerseniz ikamet ettiğiniz yerleşimin bağlı olduğu vergi dairesi müdürlüklerini ve PTT şubelerini de tercih edebilirsiniz. Vergi dairelerindeki ve PTT şubelerindeki veznelerde görevli yetkiliye aracınızın plaka bilgileri ile birlikte kendi T.C. kimlik numaranızı iletmeniz halinde MTV taksit tutarını anında öğrenebilir ve ister nakit ya da kredi kartıyla ödemenizi yapabilirsiniz. Alternatif olarak anlaşmalı bankaların internet sitelerini veya mobil uygulamalarını kullanarak da Motorlu Taşıtlar Vergisi bandrol ödeme işlemini hızlıca tamamlayabilirsiniz.

Vergi ödemelerini zamanında yapmak kadar trafikteki risklere karşı kapsamlı bir güvenceye sahip olmak da önemli bir konu. Eğer siz de aracınıza yönelik kapsamlı bir güvence arayışındaysanız, Eureko Kasko Sigortası teklifi almaya öncelik verebilirsiniz.