2010 yılında İstanbul’un taşıdığı Avrupa Kültür Başkenti unvanına, bu yıl üç farklı şehir layık görüldü.Gelin 2023 Avrupa Kültür Başkenti seçilen şehirleri yakından tanıyalım.

Değişimin Gizemleri: Elefsina – Yunanistan

2023 yılında Avrupa Kültür Başkenti seçilen kentlerden biri olan Elefsina, Atina’nın yalnızca 18 kilometre uzağında yer alıyor. Kültürel birikimi kadar endüstriyel gelişimiyle de dikkatleri üzerine çeken Elefsina, ülkede bu unvana layık görülen dördüncü şehir olma özelliğine sahip. Yunanistan’ın tarihi ile ön plana çıkan bölgesi Attika sınırları içerisindeki kentte, açılış törenleri 4-5 Şubat tarihleri arasında gerçekleştirildi. “Değişimin Gizemleri” adını taşıyan bu törenlerde insan, toplum, çevre ve emek unsurlarına yoğunlaşıldı. Yıl boyunca sürecek 400’den fazla etkinlik, kentin köklü tarihinden ve endüstriyel kimliğinden izler taşıyan 30 farklı mekanda seyircileriyle buluşacak.

Cesaret ve Çeşitlilik: Timişoara – Romanya

Açılış törenleri 17-19 Şubat tarihleri arasında gerçekleştirilecek Timişoara, bu yıl Avrupa Kültür Başkenti unvanına layık görülen bir diğer kent. Yıl boyunca cesaret ve çeşitlilik temalı kültürel etkinliklere ev sahipliği yapacak kent, Romanya tarihindeki bazı önemli anlara tanıklık etmesiyle ön plana çıkıyor. Sibiu’dan sonra ülkede bu unvanı taşıyan ikinci şehir olma onurunu yaşayan Timişoara, 1884’te Avrupa’da ilk defa elektrikli sokak aydınlatmalarının kullanıldığı kent olarak anılıyor. Ayrıca 1989’da Çavuşesku rejimine karşı Romanya halkının başlattığı devrim hareketinin kökenleri de burada atılmış.

Gelin Bizimle Parlayın: Veszprem – Macaristan

350 binin biraz üzerindeki nüfusu ile Macaristan’ın üçüncü büyük kenti Veszprem, mimari benzerliğinden dolayı “Küçük Viyana” ismiyle anılıyor. Bir zamanlar Osmanlı hakimiyeti altında olan kent ayrıca “Kraliçeler Şehri” unvanının da sahibi. Pecs’ten sonra ülkede Avrupa Kültür Başkenti seçilme onurunu yaşayan ikinci kent konumundaki Veszprem’de açılış töreni 21-22 Ocak tarihlerinde gerçekleştirildi. Planlanmasında üç ilçenin işbirliği içerisinde çalıştığı kutlamalar, “Gelin Bizimle Parlayın” ismiyle yıl boyunca devam edecek. Üstelik bu etkinlikler kapsamında yalnızca müzik, dans ve sanata odaklanılmayacak. 2023’te Veszprem’i ziyaret eden gastronomi tutkunları da birbirinden çekici seçeneklere yönelme fırsatı yakalayabilecek.

Avrupa Kültür Başkentleri başta olmak üzere dünyanın dört bir yanına gerçekleştireceğiniz gezilerde karşılaşabileceğiniz risklere karşı Eureko Seyahat Sigortası ile kapsamlı çözümler bulabilirsiniz!